PrioTvå från Eksjöhus

Följ vår resa mot ett nytt hem när vi bygger ett PrioTvå från Eksjöhus

Tapeter och färger

Publicerad 2016-01-17 11:54:00 i Allmänt,

Vi börjar komma i hamn vad gäller val nu. Det senaste som varit på "tapeten" har varit just tapeter och färg!

I vårt kontrakt ingick en viss typ av tapet eller målning på gips. Att vi skulle välja dyrare tapeter och betala mellanskillnaden var vi inställda på, men tyvärr uppstod även här oklarheter vad som egentligen ingick.
Det är helt okej att måla fyra väggar i ett barnrum blåa, men att bara måla en vägg blå och ha resterande samma vita som i resten av huset gör en merkostnad på 1500 kr. Och ska jag tapetsera en fondvägg med en annan tapet än vad som ingår så ska jag inte bara betala tapeten (givet) utan även färg under tapeten och extra arbetskostnad vilket blir runt 1800 kr extra per vägg (tapeten ej inräknad).
 
Vi har betalat väldigt många tusenlappar för den här målningen redan och när det då dyker upp extrakostnader för en massa småsaker, som i vårt tycke, inte alls nämns i kontraktet så blir det bara trist. 
 
Hade det bara varit en grej hade man nog inte lagt fokus vid det, men nu är det småsaker hela tiden som försvårar och krånglar till det när man får olika besked/inga besked alls etc... 
 
Men för att övergå till något roligare så valde vi såhär till slut:
Rent generellt blir det mycket vitt och så får vi känna oss för när vi flyttat in!
 
I gästrummet blir det en blårandig fondvägg (tänkt marint tema i det rummet):

I vårt sovrum blir det en silver/vit randig fondtapet som skiftar väldigt i färg. Nog svår att visa på bild, men lagom neutral i verkligheten!


I lilla allrummet målas väggarna i en ljusgrå färg som ser ut såhär:

Ena barnrummet blir en typisk babyblå. Vi valde ett snäpp ljusare färg än på bilden:

Ska bli spännande att se hur det blir i verkligheten! Målningen är redan klar, men svårt att se när man bara kikar in genom fönstren :)

Kommentarer

Postat av: Vibyggerkaptensgården

Publicerad 2016-01-17 12:40:05

Vad är det där för taxa? Är det priser fr Eksjöhus eller från målarfirman??

Svar: Får säga att det är lite oklart, men prisuppgifterna kommer från målaren. Det är ju dock Eksjöhus kontrakt. Vi har inte skrivit något kontrakt med underleverantörer (utan grejen var ju att endast ha ett entreprenörskontrakt som utformades av Eksjöhus säljare) och därför ville inte vi ta prisdiskussionen med målaren. Men Eksjöhus säljare har bara som argument att "såhär har vi alltid gjort och man kan inte täcka allt i kontraktet", utan det som kommer fram under kundgenomgången (på telefon i vårt fall) gäller.
Så vi säger inget om målaren, utan det handlar återigen om att informationen måste vara tydlig från början!
husbyggeskane.blogg.se

Postat av: Vibyggerkaptensgården

Publicerad 2016-01-17 20:01:42

En näsvis fråga, har ni delentrepenad/generalentrepenad som vi eller nykelfärdigt? Vi har fått kontaktuppgifter på underleverantörer fr vår byggare som vi skrivit avtal med, ska maila o höra vad som gäller. Vissa summor lät lite väl omotiverade..

Svar: Vi har generalentreprenad enligt ABS09, närmare bestämt ett avtal med Eksjöhus för själva byggsatsen och ett samlat entreprenadkontrakt för att i teorin slippa direktkontakt med underleverantörerna. Det finns alltså ingen möjlighet att själv förhandla med underleverantörerna utan allt går genom entreprenadfirman. Entreprenadfirman lägger då dessutom på 10 % på alla tillval som görs för att de ska hantera "garantin". Detta benämns i det finstilta i kontraktet som att "entreprenören har möjlighet att göra ett påslag på upp till 10 %". Detta påslag görs dock på allt, även om vi har haft all kontakt med underleverantören etc. Det innebär också att du inte får ta del av erbjudande som finns i butik/ev rabatter som leverantörerna har tillgång till.
Emma/Niklas

Postat av: Vibyggerkaptensgården

Publicerad 2016-01-17 20:50:49

Aha intressant men då förstår jag varför jag inte känner igen mig riktigt. Vi var inne på liknande kontrakt från början men vår säljare avrådde oss från det i och med påslaget på 10% och pga av vissa önskemål som vi har. Vi har förhandlat en del priser på extrajobb med både bygg o mark/grundentrepenören själva. Låter iallafall väldigt smidigt!

Svar: Intressant vad olika de lägger fram det. Vi blev kraftigt avrådda från att välja något annat än ett kontrakt!
I vårt fall gjorde vi en hel del bortval innan kontrakten signerades för att kunna utnyttja andra kontakter som vi har och tar t ex en del markarbete efteråt!
Emma/Niklas

Postat av: Vibyggerkaptensgården

Publicerad 2016-01-17 22:16:20

Det är verkligen märkligt att det kan vara så olika. Tycker det skiljer sig över landet men också beroende på vilken säljare man har o dennes entreprenörs kontakter. Huvudsaken man känner sig trygg o får hantverkare man känner tilltro till.

Postat av: Sofia Hedström

Publicerad 2016-01-17 23:16:52

Ja det verkar verkligen skilja sig massor! Vi hade redan bestämt att måla allt vitt men funderade på nån fondtapet. Pratade med vår målare härom dagen och han sa 1000:- extra/vägg (exklusive tapet) så han rekommenderade oss i princip att spara dom pengarna och göra det själva sen :)
Men tycker inte heller att sånt framgått innan. Man ska ha tänkt igenom väldigt mycket innan man skriver på så man kan fråga om allt!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela